Amit eszel az vagy!

Neuro-Diéta

Szentgyörgyi Albert szerint (és szerintem is!:-)), környezetünkkel folytatott legintimebb kapcsolatunkat a táplálékunkkal alakítjuk ki, hiszen azokkal úgy egyesülünk, hogy belejuttatjuk TESTÜNK BELSEJÉBE!!! Gondoljatok csak BELE!:-)
A cipőnk talpára ragadt kutyapiszkot (fúj de gusztustalan ugye?!) undorodva pucoljuk le, pedig még csak kívülről sem ér hozzánk, hiszen ott van a talp, a bélés, stb... De ha ugyanaz a piszok be van csomagolva valami színes, csörömpölős zacskóba, jól meg van ízesítve és még reklámozzák is a TV-ben, máris átszellemült mosollyal az arcunkon faljuk fel, nem törődve azzal, hogy SEMMI TÁPANYAG NINCS BENNE, CSAK EGY RAKÁS SZ...EMÉT AZ EGÉSZ! Ezen, MINDENKÉPPEN VÁLTOZTATNI KELL!!! 

Ne hagyd, hogy az üres, tartalmatlan, értéktelen "finomságok" győzedelmeskedjenek feletted! Válogass, légy igényes! Táplálkozz, tudatosan! Sok hasznos módszer, terápia, készítmény és eszköz áll rendelkezésünkre, amelyek rengeteget segíthetnek mentális egészségünk eléréseben. DE!!! Az elsődleges feladat mindenképpen a TEHERMENTESÍTÉS! Hiszen hiába csinálunk bármit, ha közben bejuttatjuk szervezetünkbe azokat az anyagokat, amelyek zavarokat, agyi allergiákat okoznak és gátolják a tápanyagok hasznosulását. Hiába csinálunk bármit, ha az étkezés során bejuttatott allergénekkel folyamatosan irritáljuk az agy azon területeit, amelyek nyugalmunkért, jó kedélyünkért, általános jó közérzetünkért felelősek. Gondolkozz el ezen. Legyen fontosabb számodra a gyógyulás, egy finom lekváros-vajas kenyérnél, vagy hamburgernél! Uralkodj magadon! Tehát, ha már fáradtságot és pénzt nem kímélve bevittük szervezetünkbe a szükséges tápanyagokat és gyógynövényeket, akkor iktassuk ki táplálkozásunkból azokat az ételeket és italokat, amelyek megnehezítik a tápanyagok felszívódását, munkáját, hasznosulását. 

SZEMÉT HELYETT EGYÉL ÉTELT, NEM LESZEL MAJD KÁBA ÉS TELT! A kezdet, bizony mindig nehéz. De ha sikerül túl jutnod a holtponton, a stressztől, allergénektől, környezeti ártalmaktól sanyargatott szervezeted ezerszeresen fogja meghálálni azt a törődést, azt a figyelmet amit szentelsz neki. Genetikai örökségünk 99 százaléka negyvenezer évvel ezelőttről való, még mielőtt a Homo Sapiens kialakult volna, és 99,99 százalékuk véglegesült tízezer évvel ezelőtt, mielőtt mezőgazdasági termelésbe kezdtünk volna. A történészek fejlett módszerei lehetővé teszik, hogy a fennmaradt csontokból és azok környezetéből feltérképezzék, mit ettünk, mik voltak a szokásaink. Tízezer évvel ezelőtt minden ember vadászó-gyűjtögető volt,étrendje éghajlattól és tájegységtől függően különböző gyümölcsökből és húsfélékből állt. Körülbelül százezer generációnyi ember élt ilyen módon, csupán ötszáz generáció függött a mezőgazdaság nyújtotta élelmiszerektől, és csupán tíz generációnyi idő telt el azóta, hogy iparosítottuk az élelmiszergyártást. A génjeink viszont még ma is úgy működnek, ahogy negyvenezer esztendeje Tehát, az emberi test pontosan ugyanúgy működik ma is, mint azokban az időkben és ugyanazokra a tápanyagokra van szüksége, mint azokban az időkben.


Megengedett ételek:


Friss hús: csirke, marha, sertés, pulyka, liba, kacsa, nyúl, őz.
Friss hal: mindenféle hal, füstölt kizárva.
Friss zöldségek, ide tartozik a burgonya is.
Mindenféle friss gyümölcs, kivéve a citrusféléket.
Italok: szűrt, vagy forralt csapvíz, gyógynövény teák, üveges forrásvíz.
Fűszerek: bors, tengeri só.
Főzéshez, olíva olaj.
Édesítéshez gyümölcscukor.
Szárított gyümölcsök kis mennyiségben, friss dió, tökmag, napraforgómag.
Rizs, köles.



Tiltott ételek:


Minden ami előre gyártott, feldolgozott, vagy vegyi úton meghamisított.
Konzervek, gyors-éttermi kaják, felvágottak,
Tej, tejtermékek.
Gabonafélék: (FIGYELEM!!! A világ három legrangosabb pszichiátriai intézetének allergén listáján, a búza, mind a háromnál az első ötben van. Dr. Keith Mumby, nemzetközileg elismert klinikai ökológus, allergológus szerint, a búza és a tej a leggyakoribb allergén. Szerinte, ha volna valaki aki rávenné az embereket, hogy a búzából és tejből készült élelmiszereket mellőzzék, drámai változásokat lehetne elérni az egészségi állapotukban.) búza, árpa, zab, és az összes belőlük készített étel.
Cukor, édességek, csokoládé, chipsek..
Kávé, fekete tea, alkohol, üdítők.
Ne feledkezzünk meg a függőségekről. Valószínűleg az első néhány nap alatt elvonási tünetek jelentkeznek majd. Ezek rendszerint enyhe tünetek, ingerlékenység, fáradtság, esetleg fejfájás.
Tudom, hogy ez az időszak nem egy leányálom. Nehéz változtatni a berögződött szokásokon, a megszokott dolgokon, ételeken, italokon. A búzából készült ételekről, a kávéról, az üdítőről, bizony nagyon nehéz leszokni.
Megmondom őszintén, ezekkel a problémákkal én is sokáig küzdöttem a kezdeti időszakokban, hiszen mindenhez kenyeret ettem és rengeteg üdítőt ittam. A levesekhez, a görög dinnyéhez, de még almához is jól esett egy-két nagy szelet friss kenyér. A többi kaját nem is említve. Sőt előfordult az is, hogy csak úgy magában, üresen ettem.
Szóval még a kenyérhez is kenyeret ettem, nem volt tehát egyszerű dolog kiiktatni az étrendemből. Először a rizslisztből készült, aztán a gluténmentes kenyérrel próbálkoztam, de a problémás beszerzésüket még a borzalmas ízük és áruk is tetézte úgy, hogy hamarosan felhagytam velük és áttértem a tönkölyből készült kenyérre. Ezek közül is a Dr. Kalmár Gergely aláírásával ellátott termékre.
Persze csak esténként ettem, egy-két szeletkét. Na jó... talán hármat:-) Reggeltől estig egész nap bírtam, de este... Na de már, ez is nagy haladás volt ahhoz képest amennyi kenyeret ettem addig. Szóval ez ment pár hónapig, aztán valahogy kimaradt egy-két nap, majd egy hét...aztán kettő és észrevettem, hogy már nem központi kérdés számomra és egész jól megvagyok nélküle. Mostanában már csak nagy ritkán eszem, teljesen elszoktam tőle.
Azt szerettem volna ezzel érzékeltetni, hogy ha nekem sikerült kiiktatnom az étrendemből, akkor nincs olyan ember akinek ez ne sikerülne. Persze megkönnyítette a helyzetet az is, hogy már az első héten rendbe jött az emésztésem és elmúlt a migrénes fejfájásom. Szóval, kaptam kárpótlást bőven.
A búzatésztával kapcsolatban az a javaslatom, hogy felejtsd el. Rizzsel, rizstésztával helyettesítsd. De addig is amíg ez sikerül, inkább tönkölyből készült tésztát egyél és figyelj oda arra, hogy ellenőrzött gazdaságból származzon.
Szóval, sok mindent nem szabad ennünk, de akkor mégis mit együnk?
Reggelire egy fehérje koncentrátumból és vízből készült ital, az étrend-kiegészítőkkel együtt, bőven megteszi.
Délelőtt gyümölcs, tökmag, napraforgómag. A gyümölcs lehet akár szárított is, de abból csak keveset szabad.
Az ebéd általában pirított vagy sült hús, párolt, vagy sült zöldségekkel, kevéske rizzsel, kölessel, krumplival. Ez lehet pulyka, csirke, sertés, marha, nyúl, vagy hal.
Brokkolival, zöldbabbal, kelbimbóval, sárgarépával, karalábéval, spenóttal, kelkáposztával, vagy bármilyen más zöldséggel. (A zöldségeket eheted nyersen, sütve, pirítva, esetleg főzve, párolva.)
Kora délután 2-3 óra között jön még egy kis gyümölcs. Aztán estig max. egy doboz szardínia vagy egy-két kemény tojás, retekkel, uborkával paradicsommal, paprikával, kinek mi ízlik jobban.
Este vacsorára lehet valamilyen főzelék (de nem búzaliszttel sűrítve, hanem a lét elfőzve rajta, vagy burgonya ill. kukorica keményítővel sűrítve),. hozzá egy-két tükörtojás, vagy egy szelet hús. Persze, lehet a vacsora valami olyasmi is, ami ebédre volt.
Miután én reggeltől estig folyamatosan rágcsáltam, majszoltam, ettem, ittam valamit (sőt, még az éjszaka kellős közepén is kiültem a konyhába egy nagy adag hideg pörköltre két-három szelet kenyérrel), el sem tudtam volna képzelni, hogy ezt a lánczabálást ki lehet váltani valamilyen úton-módon.
Ezek után óriási meglepetés volt a számomra, hogy amikor a szervezetem a kellő mennyiségben megkapta a számára szükséges tápanyagokat és nem hintáztattam a hormonrendszeremet azzal a sok felesleges szénhidráttal, elmaradt az a legyőzhetetlen sóvárgás a finomságok után és könnyedén be tudtam tartani ezt a pékáruk, tészták, sütik, kenyér, édességek és üdítőitalok nélküli étrendet.




Forrás: http://www.panikbetegseg.eu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése